preheader-website
header-website1

Een regelmatige inname van verse groenten heeft mogelijk een beschermend effect op de ontwikkeling van asthma

Resultaten van een opvolgingsstudie van de Global Allergy and Asthma European Network of Excellence (GA2LEN) ondersteunen de hypothese dat een combinatie van bepaalde groenten of fruit bescherming biedt tegen asthma.

De tijdens de EAACI 2013 gepresenteerde voedingsanalyse van GA2LEN werd opgezet om na te gaan of er een bepaalde associatie bestaat tussen verschillen in dieet en de prevalentie van bepaalde allergische aandoeningen. Sinds de jaren zestig is er een sterke toename van de prevalentie van asthma in Europa. Tijdens dezelfde periode is de inname van groenten en fruit systematisch achteruit gegaan. Het feit dat asthma een chronische inflammatoire aandoening is waarbij oxidatieve stress een belangrijke rol speelt, inspireerde onderzoekers om na te gaan of een dieet met een grote inname van groenten en fruit welke rijk zijn aan antioxidanten en anti-inflammatoire stoffen invloed heeft op de prevalentie van asthma.

In totaal werden 3.504 volwassenen tussen de 15 en 77 jaar gerecruteerd in achttien Europese centra. Alle deelnemers moesten een algemene vragenlijst beantwoorden gevolgd door een veelgebruikte, gevalideerde ‘food frequency questionnaire’ (FFQ) die de inname evalueert van 66 verschillende groenten en fruit. Asthma werd gedefinieerd als het positief beantwoorden van de vraag of de persoon al dan niet asthma had, of wanneer de vragenlijst aangaf dat de persoon in kwestie één van de volgende symptomen ervaarde in de afgelopen 12 maanden:

  • Ervaarde u een fluitend of piepend gevoel in uw borst?
  • Werd u wakker met een beklemmend gevoel in uw borst?
  • Werd u wakker door een aanval van kortademigheid?
  • Werd u wakker door een hoestaanval?

De prevalentie van zelfgerapporteerde asthma in de studie varieerde van 4,6% in Skopje tot 40,8% in Southampton. De dagelijkse inname van fruit was het hoogst in Polen en Portugal. Ook voor groenten vond men de grootste dagelijkse inname terug in Polen en Portugal, samen met de meer Noordelijk gelegen centra.

Uit de daaropvolgende analyse bleek dat de totale inname van groenten een statistisch significante negatieve associatie vertoonde met de ontwikkeling van asthma (OR [95%BI]: 0,59 [0,41-0,86]). Voor de totale inname van fruit, vond men geen significante associatie (OR [95%CI]: 0.91 [0.67-1.24]). Verder vond men ook voor geen enkele individuele fruit- of groentensubgroep een associatie met asthma.

Samengevat suggereren deze data dat een regelmatige inname van een combinatie van verse groenten bescherming biedt tegen asthma. Verder ondersteunen deze data de stelling dat met name het totale dieet invloed heeft op de ontwikkeling van asthma dan één bepaald soort voedsel of één bepaalde voedingsstof.

Referentie

V. Garcia-Larsen, R. Arthur, B. Kato B.1 Fruit and vegetable intake and its association with asthma in adults across Europe: evidence from the GA2LEN follow-up survey. Presented at EAACI-WAO 2013; Abstract 121.

Spreker Vanessa Garcia-Larsen

Garcia

Vanessa Garcia-Larsen, PhD,
Imperial College London, National Heart and Lung Institute, London, United Kingdom

 

Zie: Keyslides

Back to Top